Jak má mluvit CEO

Anglický klub Aston Villa je tradičním účastníkem nejvyšší anglické fotbalové ligy. Je to klub lepšího středu, tedy nikdy nehraje o titul, ale snaží se dostávat do jedné z nižších evropských pohárových soutěží, což se mu občas daří. Nejlepším hráčem Aston Villy je Jack Grealish. Anglický reprezentant, lepidlo na fanoušky i fanynky. Těmhle hráčům se taky říká "franchise player." Jsou to hráči, kolem nichž se tvoří celý tým. Kupujete dalších deset hráčů, aby klikli s tímhle jedním. Jako Messi v Barceloně. Jeho identita je s klubem spjatá, stavíte na něm celý marketing. Všechno se točí kolem tohoto jednoho hráče. Protože on vám vyhrává zápasy, získává body, prodává merch a tedy vydělává peníze. 

Před sezonou Grealishe koupil Manchester City. Jeden z nejlepších a nejbohatších klubů planety. Vyplázli za něj 100 milionů liber, čímž se Grealish stal nejdražším britským hráčem v historii. Podobné odchody jsou běžné, menší kluby obvykle své hvězdy nedokážou udržet. I fanoušci tedy museli počítat s tím, že Grealish dřív nebo později odejde. Problém je, co se bude dít dál. Kým takového hráče nahradit? Má vůbec smysl dál chodit na stadion? Sledovat klub bez své ikony v televizi? Kupovat dresy a další merch? Budeme hrát dobře? S těmito dotazy musí klub počítat a být připraven na reakci. 

Obvykle se k transferům vyjadřuje trenér, potažmo generální manažer, který má skladbu kádru na starosti. V Aston Ville se ale rozhodli, že tenhle přestup je tak významný, že k fanouškům promluví přímo CEO Christian Purslow. Projev má necelých 5 minut a nepřeháním, když napíšu, že sklidil nadšené reakce celé fanouškovské základny na sociálních sítích. To přitom vůbec není běžné. Normálně fanoušci při takové události protestují před stadionem a požadují změnu majitele. Co tedy Purslow udělal tak geniálního?

1) Byl velmi transparentní. Vysvětlil, že s hráčem měli dohodu, že pokud se objeví nabídka od klubu hrajícího Ligu mistrů, umožní mu odchod. Přesto pro jeho udržení v klubu udělali maximum a nabídli mu lepší smlouvu. Nicméně rozhodnutí Grealishe je naprosto pochopitelné a v souladu s dohodou. Tímhle si získal srdce fanoušků a zklidnil vášně, ještě než mohly vzplanout. Kdo by tohle nemohl dokázat pochopit?  

2) Klub vydělal raketu. Stomilionová částka, kterou Grealishovi nalepili na čelo, odpovídá jeho významu pro klub. Když už musí jít, tak my škodní nebudeme. Tím ukázal, že mužstvo řídí dobří obchodníci. 

3) Klub peníze investuje do budoucnosti. Jasně, Grealishe nenahradíme. Ne jedním hráčem. Ale třemi už ano. Máme pokročilou analytiku, a proto jsme vytipovali tři prvotřídní hráče, kteří nám dodají Grealishova čísla - přihrávky, asistence, góly. Dále se nám zhodnotily investice do akademie, která nabízí několik skvělých mladých hráčů, které jsme vypiplali. Tím ukázal, že mužstvo řídí kompetentní lidi, kteří na přestup byli dokonale připraveni. Nejsou to jen řeči, ale konkrétní činy. Peníze nenastrkají do kapes, ale udělají klub ještě lepším. 

Sdělení je tedy jasné. Grealishe jsme udržet nemohli. Ale když už to dospělo do této fáze, byli jsme připraveni. Klub bude ještě silnější. Vše je, jak má být.

Video s projevem zde: https://www.youtube.com/watch?v=UBOm6iwdZY4. Všimněte si, jak klidně při něm Purslow působí. Řeč je perfektně vysoustružená, ale přitom je sdělná a nešustí papírem.

Připravenost, kompetence, entuziasmus. Myslete na to, až budete řešit problém. Protože každý problém jde obrátit v příležitost. 

autor článku

Ondřej tesař