Where is Peng Shuai?

Čínská tenistka Peng Shuai na sociální síti Weibo obvinila vysokého funkcionáře komunistické strany ze znásilnění. Post byl sice za půl hodiny smazán, ale zpráva se rozšířila do světa jako blesk a lidé na ni začali masivně reagovat na Twitteru pod hashtagem whereispengshuai. Zvlášť když se následně Peng Shuai odmlčela a jakoby zmizela ze světa. V Číně nic nového. Ženské turnaje organizuje Ženská tenisová federace (WTA) a její šéf Steve Simon na událost musel promptně reagovat. A vypořádal se s tím skvěle!

u zdi kvůli financím?

Lídr WTA se hned postavil do aktivní a vůdčí role v celém procesu. Požadoval důkazy, že Peng Shuai je v bezpečí a že celá záležitost bude nezávisle prošetřena. Nestačily mu uklidňující maily, které od tenistky obdržel, ani video, které bylo údajně natočeno v těchto dnech, kde Peng Shuai s úsměvem trénuje čínské děti. Přímé spojení s ní mu nebylo umožněno a Simon dál utahuje šrouby. V sázce je přitom hodně.  

Z komunikačního hlediska se jedná o potenciální krizovou situaci. Organizace tak velká a významná jako WTA má jistě vypracován manuál pro krizové situace, který popisuje různé scénáře a návrhy na jejich řešení. Jsem si jistý, že manuál obsahuje i variantu sexuálního obtěžování nebo znásilnění. Nicméně, pořád jde o nějaké modelové scénáře, do kterých vždy zasahuje kontext. Vedle schválených postupů se tedy leader musí řídit i okolnostmi a intuicí, což ztěžuje celý proces následných aktivit. Platí to i v tomto případě.

WTA je zadlužená a bohatá Čína, která hostí velké a bohatě dotované turnaje včetně toho vůbec největšího v Pekingu, je pro ni zásadním partnerem. Simon přesto prohlásil, že pokud se Čína nepostaví k situaci čelem, je ochoten turnaje v Číně úplně zrušit. On sám přitom před pár lety vstup Číny na okruh pomáhal budovat. Konec tenisu v Číně by pro WTA tedy znamenal velký finanční problém. Příklady už existují. Například NBA přišla odhadem o 150 – 200 milionů dolarů, když GM Houston Rockets na Twitteru podpořil hongkongské protesty.

konzistentní a autentický

Na Západě se můžete vykroutit z lecčehos. Můžete krást, můžete lhát, můžete rozpoutat válku, v níž umírají nevinní civilisté, a přesto „přežít.“ Ale nesmíte ignorovat znásilnění nebo se ho dokonce dopustit. To je konečná. Toto platí stonásobně, pokud jste muž, který řídí ženskou organizaci. Slova a aktivity ze strany Steva Simona jsou tedy z tohoto úhlu pohledu naprosto pochopitelná a řadě lidí může přijít, že prostě jen dělá svou práci. On ale dělá víc než to.

Steve Simon jednoznačně nadřazuje otázku lidských práv nad byznys. Hlasitě, konzistentně a autenticky. Je evidentní, že hodnota zdraví a bezpečí tenistek leží v samých základech současného vedení WTA. Nastavení těchto hodnot je přitom klíčové pro řešení následných krizových situací. Postoj organizace je pak jasně čitelný a očekávatelný, i když mohou nastat konflikty zájmů. A Simon tyto postoje velmi aktivně komunikuje. S médii mluví, jak jen to je možné. Čas si udělal i na český Radiožurnál. Simon samozřejmě věří, že situace se vyřeší a ke zrušení turnajů nedojde. Může se to ale stát a on pak bude muset peníze shánět jinde. Je na to evidentně připraven. A jeho pověst mezi komunitou nebyla nikdy vyšší, stačí si projet Google.

Jaký to rozdíl mezi ním a šéfem Mezinárodního olympijského výboru Thomasem Bachem. Ten si prý s Peng Shuai neveřejně volal, což se zdá dost nepravděpodobné. Bach potřebuje uklidnit vášně před olympiádou, která za pár měsíců začne v Pekingu a budit zdání, že je v řešení kauzy aktivní. Aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Tento přístup je krátkozraký a jemu i celému olympismu v budoucnu vrátí i s úroky. 

Text byl publikován v časopise Marketing & Media

autor článku

ONDŘEJ TESAŘ